Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Bendruomenėse minėta bendra istorinė atmintis

Vasario 26 d. Obelių laisvės kovų istorijos muziejaus iniciatyva surengtas Vytauto apygardos Šarūno rinktinės Vyžuonų būrio (vad. Antanas Blieka) žūties Zablačiau dvare 75-osios pagerbimo metinės. Renginiai vyko trijose šio krašto bendruomenėse, nes visos jos turi artimus saitus su šiuo partizanų būriu - Čedasų, Suvainiškio, Panemunio. Atmintį saugo ir Konstantinavos kraštas.

Partizanų būrio vado sūnus Izidorius Blieka turi svajonę Čedasuose šio būrio ir visiems Lietuvos partizanams pastatyti obeliską.

Per visą paminėjimo renginį stipria gija buvo įbrėžta nūdienos aktualija - Putino ir Lukašenkos kariuomenių brutali karinė invazija į Ukrainą.

Zablačiaus dvare nuaidėjo savanorių garbės salvės žūvusiems Lietuvos partizanams ir laisvę ginančiai Ukrainai.

Renginys prasidėjo šventomis Mišiomis Čedasų bažnyčioje. Šios bažnyčios šventoriuje yra Blliekų šeimos kapas.

Po to automobilių virtinė pajudėjo į Zablačiaus dvarą, kur prie partizanų žūties žymens karštas istorinės atminties ir įkvepiančio patriotizmo kalbas sakė šio dvaro atstovė, partizanų žūties atminties iniciatorė Vilija Zaborskė, brolių partizanų Kemeklių sūnus ir sūnėnas Bolis Kemeklis, Rokiškio sąjūdžio tarybos pirmininkas Leonas Jankauskas, Suvainiškio ir Čedasų parapijų klebonas Virginijus Šimukėnas. 

Panemunio bendruomenės namuose toliau tęsėsi istorijos atminties valanda, per kurią apie krašto partizanus informacija pasidalijo Gyventojų genocido ir rezistencijos centro mokslinis darbuotojas Gintaras Vaičiūnas, rajono savivaldybės tarybos narys Egidijus Vilimas.

Renginiuose dalyvavo Suvainiškio, Panemunio, Konstantinavos, Pandėlio bendruomenių nariai, Pandėlio gimnazijos ateitininkai (vad. Eglė Glemžienė), jaunieji šauliai, Rokiškio tremtinių choras (vad. Jurgita Raugienė).

R.Stankevičiūtės-Vilimienės fotopasakojimas.

Savo šeimos Zablačiaus dvare teisininkė kraštietė Vilija Zaborskė inicijavo žuvusių partizanų atminties įamžinimą ir pati rinko istorinę medžiagą, apklausinėjo liudininkus.

Suvainiškio ir Čedasų parapijų klebonas Virgininjus Šimukėnas žadino susirinkusiųjų dvasią.

Rokiškio sąjūdžio tarybos pirmininkas Leonas Jankauskas ragino rūpintis pilietine savimone. Beje, jis ir Obelių muziejaus skyriaus vedėjas Valius Kazlauskas nuosekliai ir atkakliai dirba visą 30-ies metų Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį, kad Lietuvos pilietis būtų ugdomas tautos savivokos dvasia.

 Prie partizano Bliekos šeimos kapo Čedasų bažnyčios šventoriuje.

Gyventojų genocido ir rezistencijos centro mokslo darbuotojas Gintaras Vaičiūnas sakė, kad kaip jo gimtasis Anykščių kraštas taip ir Rokiškio turės interaktyvų partizanų žemėlapį. Mokslininkas prie šio žemėlapio jau dirba.

Pandėlio gimnazijos jaunieji ateitininkai su vadove Egle Glemžiene. 

Į renginį įsiliejo bendruomenės - Suvainiškio, Pandėlio...

ir Panemunio, Konstantinavos. Panemunis renginio dalyvius po istorinės atminties valandos pakvietė arbatos puodeliui, o bičiulius iš aplinkinių bendruomenių bendrai Ukrainos palaikymo nuotraukai su Rokiškio sąjūdžio tarybos pirmininku Leonu Jankausku.

 

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai