Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Iškiliausiųjų vardai iš kun. Katelės lopšio

Kovo 11-ąją Panemunėlyje vyko konferencija „Panemunėlio kraštas - vienas iš svarbiausių tautinio ir religinio sąjūdžio židinių Lietuvoje XIX a. pab. - XX a. pr.“  Panemunėlis minimu laikotarpiu buvo raštingiausias Lietuvos kraštas dėl aktyvios čionykščio kunigo, švietėjo, knygnešio Jono Katelės veiklos. Jam turėtų tekti didžiausi nuopelnai už išskirtinių, Lietuvai nusipelniusių asmenybių dvasią. Brolis ir sesuo Juozas ir Marcėlija Kubiliai, Lietuvos išsivadavimo judėjimo dalyviai, broliai Stanislovas ir Petras Mačiuliai, medicinos ir diplomatijos asai, kun. Katelės artimi giminaičiai - Juozas Katelė ir Juozas Bieliūnas, nepakeičiami pagrindinių arijų atlikėjai kūrę Lietuvos operos istoriją, kun. Kazimieras Vaičionis, lietuvintojas, kankinys, praėjęs gulagus ir išlikęs nesulaužytos sielos, Antanas Jurgelionis, fizinės sveikatos, gerantologijos mokslų pradininkas, tautinio olimpinio komiteto vienas iš kūrėjų, - tai vis Lietuvai nusipleniusių labai ryškių asmenybių vardai, iš praeities vėl suskambėję panemunėliečių lūpose. Ir kaip vienas Panemunėlio krašto žmogus, įkvėptas pranešėjų, sakė, jog būtų gerai, kad šių iškilių žmonių vardai pasklistų Panemunėlio krašto miestelių gatvėse, per jų pavadinimus.

Savivaldybės Komunikacijos ir kultūros skyriaus vedėja Irena Matelienė, teikdama pranešėjams atminimo dovanas, pasidalijo ją apnikusiais paradoksais - nors Panemunėlio mokykla uždaroma, bet, žinant istorinį kontekstą, čia privalo būti įvairių kartų ugdymosi centras.

Pranešimus skaitė kraštiečiai ir svečiai – tai istorikė Violeta Aleknienė, lituanistė Ona Levandavičiūtė-Balkevičienė, tikybos mokytoja Virginija Mikalauskienė (K.Vaičionio giminaitė), Panevėžio miesto kultūros ir meno premijos laureatė, istorikė, publicistė Joana Viga Čiplytė, Karolina Masiulytė-Paliulienė (A. Jurgelionio giminaitė). Muzikinę programą atliko Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokyklos kvartetas (vad. Rasa Petručionienė), savo eilėraščius skaitė panemunėlietė poetė Danutė Mažeikienė.

Konferencijos pranešimai

  1. Panemunėlio didieji žmonės (pranešėja Ona Levandavičiūtė-Balkevičienė)
  2. Iškilios asmenybės: broliai Stanislovas ir Petras Mačiuliai (pranešėja istorikė, publicistė Joana Viga Čiplytė)
  3. Juozo Katelės ir Juozo Bieliūno gyvenimas savitu spinduliu švietė Lietuvos kultūro erdvėje (pranešėja istorikė Violeta Aleknienė)
  4. Kun. Kazimiero Vaičionio gyvenimo tikslas - tikėjimas ir lietuvybė (pranešėja mokytoja Virginija Mikalauskienė)
  5. Lietuvos tautinio olimpinio komieteto kūrėjas, nusipelnęs gydytojas A.Jurgelionis (pranešėja Karolina Masiulytė-Paliulienė)

Raimondos Stankevičiūtės-Vilimienės fotopasakojimas

Konferencijos organizatorė ir viena iš pranešėjų istorikė Violeta Aleknienė.

Pranešėja Karolina Masiulytė-Paliulienė. 

Pranešėja istorikė, publicistė Joana Viga Čiplytė.

Pranešėja mokytoja Virginija Mikalauskienė. 

Seniūnaitė, tautodailininkė Joana Tunaitienė pasveikino konferencijos dalyvius. 

Dekanas, Panemunėlio parapijos klebonas Eimantas Novikas pasidžiaugė, kad jo pirmtakai Panemunėlyje įspaudė labai ryškius pėdsakus ir pakvietė šiandieninius krašto žmones nuoširdžiai kurti savo santykį su Dievu ir eiti tiesos keliu.  

Žaneta Jasineviečienė ir jos sūnus Juozapas visuose krašto renginiuose yra nuolat sutinkami veidai. Juozapas nuo pat mažų dienų šeimos ugdomas pilietininkas konferencijoje skaitė Vaičiulaičio eilėraštį apie gimtinę. O pati Žaneta su Rokiški teatru yra sukūrusi Marcėliją Kubiliūtę spektaklyje apie šią garsiausią tarpukario Lietuvos žvalgę.

Savivaldybės atstovė Irena Matielienė prisipažino esanti, gerąja prasme, apstulbusi nuo svarbios informacijos kiekio ir aptartų asmenybių didumo.

Pranešėjos K. Masiulytės-Paliulienės sutuoktinis, Amerikos lietuvis Arūnas Povilas perskaitė išsaugotą A.Jurgelionio sveikinimą motinai, sveikinimą kaip šeimos ir giminės priesaiką. 


Konferencijos vedėja Audronė Šakalienė (pirma kairėje) ir Panemunėlio krašto poetė Danutė Mažeikienė (pirma dešinėje), tarp jų - Juozapas paskelbė konferencijos atidarymą.

... salėje visos vietos buvo užimtos - istorinių sugrįžimų tėviškėnams reikia.

 

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai