Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Nevyriausybininkams – seniūnijose padėjėjai

Kaimo bendruomenės turės seniūnijose pagalbininkus – susitikime su Rokiškio rajono kaimo nevyriausybininkų pirmininkais pažadėjo Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai Guoda Burokienė ir Jonas Jarutis.

 

Nuotraukoje Seimo narė Guoda Burokienė su Rokiškio kaimo bendruomenių sąjungos pirmininke Irina Kalnietiene. R.Stankevičiūtės-Vilimienės foto.

Sektorius giliai žinomas

Abu Seimo nariai, galima teigti, yra iš nevyriausybininkų tarpo – G.Burokienė daug metų globojo kaimo bendruomenių sąjungą, o J. Jarutis buvo kaimyninės Kupiškio rajono vietos veiklos grupės pirmininkas. Pastarasis taip pat buvo meras – todėl viešojo sektoriaus poreikiai ir problemos abie Seimo nariams yra giliai žinomos. Susitikimas vyko sausio pabaigoje.

Naujos pareigos specialistams

Seimo nariai sakė, kad netrukus seniūnijose dirbantys žemės ūkio specialistai, atsakingi už pasėlių deklaravimą, bus pagalbininkai ir kaimo bendruomenių. Prireiks keleto įstatyminių korektūrų, bet jos neturėtų užtrukti. Anot Seimo narių, tik su šia sąlyga minėtai sričiai nebuvo mažinamas finansavimas. Specialistai dirba vidutiniškai 3-4 mėnesius, kitu laiku jie būna laisvesni – štai tuomet ir galėtų būti bendruomenių pagalbininkai: padėtų tvarkyti finansinę apskaitą, padėtų rengti ir administruoti bendruomenių projektus.

Tokių konsultantų poreikis yra didžiulis, nes nevyriausybininkų darbo ir finansų apskaitai keliami vis didesni teisės aktų reikalavimai, kuriems išpildyti bendruomenių entuziazmo nebeužtenka, reikia profesinių žinių.

Grįš prie PVM ir VPĮ apibrėžimų

Susitikime dalyvavusi vietos veiklos grupės pirmininkė Raimonda Stankevičiūtė-Vilimienė, akcentavo šio finansinio laikotarpio strateginius iššūkius dėl pridėtinės vertės mokesčio mokėtojo ir nekompensuojamo pridėtinės vertės mokesčio nevyriausybinėms organizacijoms, jei jos sieks vykdyti ekonomines veiklas. „Žmonės skatiname ir mokome, kad kurtų projektus su tvaria investicija, bet tokioms idėjoms kliūtis tampa teisės aktai“, sakė R. Stankevičiūtė-Vilimienė.

G.Burokienė patvirtino, kad bus sugrįžta prie pasiūlymų PVM įstatymui  (pasiūlymai, susiję su bendruomeninėmis organizacijomis prieš keletą  mėnesių jau buvo keliamos Seime). J.Jarutis pažadėjo pasidomėti, kaip nutiko, kad praėjusio finansinio laikotarpio praktika padengti nevyriausybinių organizacijų PVM iš nacionalinio biudžeto lėšų šiuo metu netaikoma. „Galbūt, galima tai sugrąžinti“, svarstė Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos pirmininko pavaduotojas J.Jarutis.

Taip pat G.Burokienė pateikė oficialų Viešųjų pirkimų tarnybos direktorės atsakymą jai. Jame pateiktas išaiškinimą dėl perkančių organizacijų, iš kurio galima suprasti, kad nevyriausybinės organizacijos VPĮ požiūriu galimai nėra perkančios organizacijos. Seimo narės laišką Rokiškio rajono vietos veiklos grupės pirmininkė persiuntė Žemės ūkio ministerijos sudarytos LEADER darbo grupės specialistams, kad rastųsi bendras sutarimas – ar kaimo bendruomenėms, vykdant projektinius pirkimus, reikia vadovautis Viešųjų pirkimų įstatymu.

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai