Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Šimtmetis: poetės gyvenimo ir kūrybos sugautos gijos

Panemunėlio kraštos žmonės ir Rokiškio teatras birželio 6 d. minėjo iš Panemunėlio kilusios poetės Matildos Olkinaitės 100-etį. Parodytas Rokiškio teatro spektaklis "Nutildytos mūzos" (rež. Neringa Danienė), Amerikos akademinės bendruomenės dokumentika apie darbą, nuveiktą ieškant tikslios M.Olkinaitės šeimos laidojimo vietos "Sacharos" durpyne, šalia Kavoliškio gyvenvietės (vieta buvo surasta ir paženklinta atminimo stela). Panemunėlio krašto žmonės skaitė M.Olkinaitės eilės prie bibliotekininkų pastatytos skulptūros, skirtos M.Olkinaitei atminti (aut. Vidmantas Zakarka). 

Šiemet Panemunėlis yra mažoji Lietuvos kultūros sostinė.

Matilda Olkinaitė, žydaitė iš Panemunėlio, tarpukariu buvo žinoma kaip garsėjanti poetė. Jos pirmuosius eilėraščius spausdino tarpukario vaikų žurnalai „Kregždutė“, „Žvaigždutė“, „Aušrelė“, žurnalas moksleiviams „Mokslo dienos“, vėliau ėmė skelbti „Lietuvos žinios“. Rokiškio J.Tumo-Vaižgantos gimnazijoje, vėliau Vilniaus universitete literatūrinės bendruomenės vakarai vyko su M.Olkinaite ir jos eilėraščiais.

M.Olkinaitės tėtis Panemunėlio vaistininkas Naumas Olkinas, įžvelgęs talentą ir stipriai skatinęs kūrybos įgūdžius puoselėti, dukrą įkalbinėjo išleisti savo kūrybos knygą. Tačiau viltis nutraukė karas ir nacių pradėtas masinis žydų naikinimo procesas.

1941 m. liepos 10 d. panemunėliečių žydų Olkinų ir Jofių šeimos buvo sušaudytos "Sacharos" durpyne. Kartu su šeima žuvo ir devyniolikmetė Matilda, tą vasarą iš Vilniaus sugrįžusi į Panemunėlį. 

Stebuklingai šias dienas pasiekė Matildos Olkinaitės rašytas dienoraštis, kuris M.Olkinaitės tėčio ir vietos kunigo Matelionio rūpesčiu per nacių siautėjimą buvo paslėptas Panemunėlio bažnyčioje po altoriumi. Karo audroms nurimus, dienoraštis atsidūrė pas Panemunėlio vargonininką Alfredą Andrijauską (vėliau - literatūros tyrinėtojas), kuris M.Olkinaitės sąsiuvinį perdavė literatūrologei profesorei Irenai Veisaitei. Muziejininkė Violeta Aleknienė surinko nemažai Panemunėlio gyventojų prisiminimų apie Olkinų šeimą. Iš visos šios medžiagos Rokiškio teatro režisierė Neringa Danienė parašė scenarijų ir sukūrė spektaklį "Nutildytos mūzos", apkeliavusį daugelį Lietuvos miestų ir miestelių. Spektaklio metu buvo renkamos aukos M.Olkinaitės eilėraščių knygai. Solidi, premijas pelniusi knyga pasiekė skaitytojus. Poetės gyvenimo istoriją ir kūrybą taip pat sužinojo pasaulio skaitytojai, nes su didele meile į M.Olkinaitės mylėtojų būrį įsiliejusi lietuvių kilmės Amerikos profesorė Laima Vincė dienoraštį, eilėraščius išvertė į anglų kalbą bei paskelbė straipsnius pasaulio spaudoje.

Daugelio žmonių pastangomis panemunėlietės poetės Matildos Olkinaitės gyvenimo gija tęsiasi - ir per jos kūrybą, ir per dienoraštyje atskleistą jauno kūrėjo, Lietuvos bei tautos tragizmo istoriją.

 Renginių Matildai Olkinaitei atminti dalyviai prie skulptūros, skirtos poetei Panemunėlio gelež.st. gyvenvietėje.

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai