Rokiškio rajono vietos veiklos grupė


KONSULTACIJOS. VVG administracijos darbuotojai individualias konsultacijas teikia kasdien darbo valandomis. Jei taupote laiką, galite iš anksto registruotis tel. 52752, 8686 96382 (Raimonda), 8687 25511 (Valentinas) ir sutartu laiku nereikės laukti. RENGINIAI. Į rubriką "Bendruomenėse“ talpiname informaciją apie VVG, kaimo bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų renginius, taip pat reikšmingus visam kraštui įvykius. Pranešti el.p.: rokiskiovvg@gmail.com

Visuomenininko ir Valstybės vyro 140 –ųju metinių minėjimas

Kuodiškių kaime, netoli Panemunio miestelio paminėtas kunigo, Nepriklausomybės akto signataro, tarpukario Lietuvos ministro pirmininko Vlado Mirono 140 – ųjų gimimo metinių jubiliejus.  Visuomenininko ir Valstybės vyro gyvenimą apžvelgė istorikė, nacionalinio Lietuvos muziejaus vyresnioji muziejininkė, knygos apie V.Mironą autorė Vilma Bukaitė. Rokiškio r. VVG pirmininkė Raimonda Stankevičiūtė – Vilimienė susirinkusiems pristatė tris maršrutus po rajoną : valstybininkų, piligrimų kryptis –Rokiškio kraštas, XX amžiaus pasipriešinimo kovų. Visuose juose dominuoja V.Mirono asmenybė.

Valstybininką V.Mironą pristatė istorikė Vilma Bukaitė.
Giedriaus Kujelio foto.

Rokiškio r. VVG pirmininkė Raimonda Stankevičiūtė - Vilimienė supažindino su parengtais maršrutais, per kuriuos galima susipažinti su V.Mirono asmenybe. Giedriaus Kujelio foto.

Rokiškio r. VVG parengti maršrutai leidžia jaunimui susipažinti su kunigu V.Mironu,  kaip veiklaus kultūrinio gyvenimo dalyviu, mokslo, švietimo ir labdaros organizacijų talkininku, lietuvybės stiprintoju, vertėju į lietuvių kalbą tikybos vadovėlių, lietuviškų mokyklų steigėju. Žurnalo „Aušra“ leidėju. V.Mironas kelis kartus per metus lankydavosi tėviškėje, Kuodiškių vienkiemyje, kur ūkininkavo brolis. Čia susitikdavo ne tik su gausiu giminių būriu, bet ir su aplinkinių vietovių kaimo žmonėmis. Buvo labai šiltai bendraujantis, malonus kunigas, tad kaimiečiai traukdavo pas jį ne tik kaip pas ganytoją, bet ir ieškodami patarimo įvairiausiais gyvenimo klausimais.

Pro Kuodiškių kaimą teka  Vyžuonos upė, kuria plaukia daug baidarininku. Rajono meras Ramūnas Godeliauskas pasiūlė čia įrengti baidarininkams sustojimo aikštelę. Turistai, išlipę į krantą, galėtų aplankyti V.Mirono tėviškę, jam pastatytą atminties akmenį ir kartu pasidomėti jo asmenybe. Pandėlio seniūnas Algis Kulys mano, kad tokią sustojimo aikštelę bus nesunku įrengti.

Rajono meras Ramūnas Godeliauskas  pasiūlė puikią įdėją, kaip į V.Mirono gimtinę pritraukti daugiau turistų. Giedriaus Kujelio foto.

Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Panemunio šv. Trejybės  bažnyčioje. Kunigas Albertas Kasperavičius  pamoksle teigė, kad nereikia ieškoti plačių vartų, o spraustis pro vartelius. Būtent toks ir buvo V.Mironas, kuris visą gyvenimą, nežiūrint negandų, kovojo už lietuvybę.  Renginio metu buvo apdovanoti jaunieji šauliai, ateitininkai. Panemunio moterys prikepė pyragų, kuriais vaišino minėjimo dalyvius.

Projektą finansuoja Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublika

Projektai
Projektai
Projektai
Projektai